Skapare

Jag funderar. Över människor. Som gör bra saker, och dåliga saker.
Hurvida de ska hyllas för de saker de gör bra trots att de gör annat dåligt.
 
Jag tänkte först på det när folk missunnade Mo Yan nobelpris för att han inte var kritisk mot den kinesiska regimen. Man skriver inte sämre för att man har vissa ståndpunkter, men borde en nobelpristagare också vara en förebild i annat än det hen får nobelpriset för?
Sen tänkte jag på det igen när H&M sålde en hoodie med 2pac på och Lady Dahmer med flera skrev "hur tänkte ni nu H&M-statusar" på deras facebooksida. Vi ska uppenbarligen inte hylla våldtäckter. Men 2pac är inte på den där tröjan i egenskap av våldtäcktsman utan i egenskap av artist. Måste vi sluta se upp till honom som artist för att han har våldtagit någon?
Det finns hur många exempel som helst. "Strindberg var sexist" "Disney var antisemit" "Dawkins sa något dumt om en tjej som blev flirtad med i en hiss"
Visst är det relevant i respektive diskussion, men är det relevant i diskussioner om personernas verk? Hör "men Disney hade ett foto på hitler på sitt skrivbord" hemma i diskussionen om "Snövit" är en bra film eller inte?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0