Vi hälsar med höger hand

 
 
Det tycker jag är lite klurigt..

Visst alla är inte högerhänta, men de flesta och när det kommer till handskakning kan man inte riktigt swing it. Den ena hälsar med höger och den andra med vänster blir ju superwierd.
Men vi gör det mesta med höger hand. "Då är det ju jättenaturligt att vi hälsar med höger också" fast asså njaa..
 eftersom vi gör allt annat med höger hand så är den handen oftar upptagen med att hålla i något eller vara skitig eller så än den vänstra handen. Då vore det väl naturligare att använda den vänstra handen till att hälsa på folk med? Det skulle säkert sprida mindre sjukdommar... kanske inte märkbart mindre. Fast kanske :o Nu är jag fett nyfiken på ifall det skulle bli märkbart.. fördömt att jag inte har några bra vetenskapsmäns-kontakter :(

#kvinnanslust

 
 
Idag är Cissi Wallin och Lady Dahmer oense på twitter om vad som är jobigast; att vara den i förhållandet som vill ha sex oftare än den andra eller att vara den som kanske egentligen inte har lust så mycket men som "put out" för att ens partner vill.
 
Hur det kommer sig? Det kommer sig av att Aftonbladet gjort en sexualvaneundersökning:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/sverigeligger/article16787291.ab
Min plan med det här bloginlägget var att skriva mina fem öre kring Cissis och LDs diskussion men när jag fixade länken till undersökningen så läste jag artikeln och nu fick jag mer lust att tillägna inlägget till varför undersökningen och slutsatserna media dragit kring den är dåliga.
Nä okej, undersökningen är inte speciellt dålig. Men alla slutsatser dragna av den är.

Vi börjar från början.
Aftonbladet har tillsammans med United Minds gjort en undersökning om svenskarnas sexvanor. DN har slagit upp detta med rubriken "Svensken har rekordlite sex" och aftonbladet själva med "Bottenrekordet: nu har vi mindre sex än någonsin". Problemet här är att undersökningarna man jämför med när man drar den här slutsatsen är Två stycken, dvs skitfå, en från 1967 och en från 1996. Och skillnaden är inte stor heller. I siffror så är vi knappt ett och ett halvt ligg i månaden från att ligga "REKORDMYCKET!!!" istället.
Det tycker jag egentligen räcker för att förkasta alla slutsatser kring den här undersökningen.
  • Men sen visar det sig att undersökningarna är gjorda på ganska olika sätt.1967 var åldersgruppen 18-60 medan den 1996 och 2013 var 18-74.
    Visserligen är vi kanske likvärdigt pigga vid 74 års ålder idag som vi var vid 60 för nästan 50 år sedan? Men det är väl i så fall något vi vill ska synas i statistiken? Om man ska ändra förutsättningarna i undersökningarna för att få liknande resultat så är det inte värst mycket poäng med undersökningen.. Om det är så att vi har blivit piggare så kommer den ökningen inte att synas vilket gör att det ser ut som att de hade förhållandevis mer sex 1967 än vad det borde göra.
  • Frågan 1967 och 1996 var ställd: ”Hur många gånger har du haft vaginalt samlag de senaste 30 dagarna?”, medan den 2013 var ställd: ”Hur många gånger har du haft sex med en partner de senaste 30 dagarna?”
    Det är svårt att säga vilket håll den här ändringen tippar siffrorna åt. Det är mer "generöst" angående vad som räknas som sex vilket borde öka siffran sedan 1996, men det är också upplagt för missförstånd kring vad som menas med "en partner", ska det vara någon man är tillsammans med i övrigt? Räknas inte ett one night stand? Jag vet inte ifall detta framgick mer tydligt då undersökningen gjordes än vad det gör här
  • 1967 och 1996 gjordes undersökningarna genom intervju. 2013 gjordes den genom webb-enkät.
    Det här är antagligen den största data-twistaren. Personer som går med på en intervju om sitt sexliv har mycket möjligt väldigt annat förhållande till sitt sexliv än folk som går med på att göra en webb-enkät. Folk kan också vara betydligt mer benägna att ljuga om sitt sexliv under en intervju. Ingen aning om hur det här påverkat siffrorna men det lär det ha gjort och nu är jag fett pepp på att hä någon att göra en undersökning om det.
Så nu har jag suttit och grävt ner mig i de här undersökningarna hela kvällen... statistik är kewl!
 
Sen så har aftonbladet klämt ur sig två artiklar till om det här "Den mest omfattande studien på 17 år" som var den jag länkade till först och "minskad sexlust en politisk fråga". Min reaktion: "och?"
Tyckte allmänt om Emelies tweets angående det..
Säg att vår sexlust har minskat, vilket är en ytterligare stretch från slutsatsen "vi har mindre sex" för vi kan mycket väl ha lika mycket sexlust som inte utmynnar i sex lika mycket av olika anledningar. Tittar man närmare på undersökningen så var en av frågorna kring hur mycket sex man skulle vilja ha och där var det stor andel som svarat att de tyckte de hade mindre sex. Vilket är synd för dem, men det är något de får ta tag i själva. Om de har en partner, prata med denne. Om de inte har en partner.. ja.. tough luck.. man kan inte alltid få så mycket sex man vill.
Men säg att vår faktiska sexlust också har minskat som är slutsatsen Eva Franchell dragit i artikeln. Ja då vill vi ju faktiskt inte ha så jävla mycket sex. Den enda anledning som artikeln nämner om varför minskad sexlust är ett direkt problem är att reproduktion är en förutsättning för samhällets fortbestånd. (sen nämner visserligen en del anledningar till att vi fått minskad sexlust som är egna problem som borde tas tag i, hur vi är stressade och trötta efter krävande arbeten. Men det är problem som borde tas tag i oavsätt om de får konsekvenser för vårt sexliv eller inte.) Men sex och reproduktion är ganska olika saker idag. Att vi dargit ner på hur mycket sex vi har behöver inte påverka hur många barn vi skaffar. Särskillt inte som en av anledningarna till att vi har mindre sex verkar vara att våra barn tar upp vår tid. Då har vi ju redan barn. Ingen fara på taket.
Visst är det mycket möjligt att många av de faktorer som ligger bakom att vi har mindre sex kan påverka våra beslut om att skaffa barn, men titta då på dessa faktorer direkt och inte på våra sexvanor som säkert påverkas av andra faktorer också.
 
Okej.. så till Cissis och LDs diskussion..
Egentligen pratar de om ganska olika saker. Cissi om hur rykten kring kvinnors lust förstör och hur man mår när man känner sig "för kåt" för det är ju inte tjejer och hur myter om att tjejer har så svårt att komma få orgasm blir självuppfyllande. Och det är jävligt för hur gör man det rätt? På ena sidan finns killar som struntar i ens orgasm och nöjer sig när de själva fått en. Och på andra finns killar som försöker få en att få orgasm och oron att de ska känna sig dåliga om man inte får någon oragsm som gör att man inte får den. Och båda killarna kan mena hur väl eller vara hur själviska som helst.
Samtidigt menar LD att när vi lyfter att kvinnor också kan vara kåta och få orgasm och ha bra sex så blir det en unintentional backlash för de kvinnor som inte har så jävla mycket lust. Att det behövs påpekas att det inte är fel på en för att man inte vill så ofta. Att ingen ska behöva ligga när de inte har lust för att inte såra sin partner, för husfriden. Och ja.. det är ju också sant.
Sen om det är jobbigare att vara den som ligger för husfriden eller den som inte får så mycket sex som den vill.. det är ju jobbigt på olika sätt, det är inte så kul för självförtroendet att känna att ens partner inte är lika attraherad av en (eller vad man nu inbillar sig att anledningen är). Men oavsätt på vilken sida av det man är på så är det något man behöver prata om om man ska lösa det (ja det kan va lättare sagt än gjort)

hejhej

Jag bloggar på inthearmpitofafrica.blogg.se nu igen

Kommer säkert skriva stuffs här också ibland som vanligt...

uppdatering!!!

RSS 2.0