Politics-math

Nu läser ju inte jag nyheter för jag är lat och brukar uppleva att det mesta viktigt dyker upp i sociala medier ändå. (Lol lätt att säga när jag inte vet vad jag missar)
Iaf. Något om skatteökning för höginkomsttagare (50000+)?
 
Idag har jag sett två olika statusar på facebook. Den ena var om hur bilden av höginkomstagare som snubbe i kostym (som ärvt firman av pappa) är missvisande och att man som vanlig person kan komma upp i 50000/mån om man verkligen sliiter. Den andra var om hur jobbigt det är att leva så man behöver vända på varenda krona och hur det är tur som avgör hur mycket man tjänar och därför förtjänar inte höginkomsttagarna de där pengarna mer än någon annan.
Och jag känner lite varför måste det vara så antingen eller?
Det finns de som tjänar 15000/mån som sliter precis lika mycket/lite som vissa som tjänar 50000/mån. Helt pga tur/otur. För att hen som tjänar mycket tagit över en framgångsrik firma, som inte kräver lika mycket jobb att maintain som att starta. För att hen som tjänar lite tagit hand om en sjuk mamma istället för att läsa på universitetet. För att massa anledningar.
Sen finns det de som tjänar 15000/mån och jobbar häcken av sig, men för att de valt en karriär som inte är så högavlönad, trots att de egentligen hade alla möjligheter att utbilda sig till något annat. För att de ville ha ett roligare/mer givande jobb hellre än en hög lön. Och sen insåg de inte hur mycket ett barn kostar innan de skaffade ett. Så nu jobbar de häcken av sig. Men kanske bara delvis på jobbet. Att få vardagen att gå ihop med barnen och lite pengar är också jobb.
Eller de som tjänar 50000/mån för att de satsade allt på en galen start-up-idé, som om den gått åt skogen hade lämnat dem helt panka. Som kanske la ner asmycket tid och jobb och mod för att se till att det inte gick åt skogen, men nu är det stabilt och kräver fortfarande jobb, visst, men inte mer än ett normalt jobb. Och ja, någonstans var det säkert tur inblandat i ifall start-up-en lyckades eller inte.
Men utan att vara alltför deterministisk så är det ju alltid både och.
Både tur/omständigheter och egna beslut.
Hade du kunnat tjäna 50000/mån för samma ansträngning om omständigheter varit annorlunda? Antagligen.
Hade du kunnat tjäna 50000/mån med de omständigheter du haft om du tagit andra beslut? Också antagligen....
 
Och säg att de står för precis 50% av variansen i inkomst var. Tur/Omständigheter och Beslut/Ansträngning. Ja då blir det så att höginkomsttagare kommer i snitt anstränga sig mer/ta bättre beslut än låginkomsttagare.
Men de kommer också ha i snitt mer tur/bättre omständigheter.
Det är inte antingen jobbar höginkomsttagare hårdare eller så har de mer tur. Rent statistiskt är det båda. Punkt.

Markus

Sprang på en gammal kompis/bekant igår.
Kompis till Matilda som jag också umgicks med ganska mycket en period då dels de fortfarande umgicks mycket och dels jag fortfarande umgicks mycket med Matilda.
Markus heter han. Julle kanske träffade honom?
Han är trevlig iaf.
Tänkte på hur ofta det känns som när man träffar på någon så är det värsta sammanträffandet. "Men gud, jag tänkte ju på dig för första gången på tre år IGÅR, och så ses vi idag! WHAT ARE THE ODDS!!" typ.
Så jag ville lite uppmärksamma hur inte alls så det var den här gången. Jag trodde att han var utomlands, men jag har inte tänkt på honom på länge spec. Men han har kommit hem nu och så sågs vi i stan. Där det var typiskt okonstigt att mötas. Alla är i stan ibland liksom. Inte att vi typ sågs vid Stadion där Matilda bor när jag var där för att hälsa på Emil och han råkade vara där för någonting helt orelaterat till oss precis då. Så som det brukar kännas.
Så var det inte.
Inget konstigt alls.

Cissi out.

Inte jag

Tittade mig själv i spegeln nyss och kände inte igen mig..
 
Lite som när man säger ett ord för många gånger och efter ett tag känns det inte som att det är ett ord längre. Åt det hållet.
Det kändes som ifall någon hade visat upp en bild på mig så skulle jag inte insett att det var jag.
 
..det var weird

RSS 2.0