Arbetsintervjuprepp

 

Jag har en jobbintervju imorn och jag googlade fram lite prepp-frågor som jag tänkte att bästa sättet att gå igenom var att skriva ner dem som en sån där blogglista... så here goes:
 

1. Berätta lite om dig själv

Just nu är jag i en lite rörig period men jag har pluggat matematik och programmering/datalogi på SU de senaste åren och jobbat parallellt på Ericsson med lite utveckling av interna "test automation"-ramverk, i Java främst.
På gymnasiet pluggade jag Natur med bild-inriktning. Kunde inte riktigt bestämma mig mellan mitt bild-/pyssel/-kreativt skapande-intresse och mitt matte-/problemlösnings-intresse så det blev en kombination.
Efter gymnasiet var jag i Ghana en period innan jag började på universitetet. Hjälpte till att starta upp ett vädertjänstföretag.
Uppväxt i stockholm. Har spelat spel med min bror under min uppväxt och nu spelar jag mycket med kompisar.
 
 

2. Hur är du som person?

Jag tycker inte om att beskriva mig själv. Speciellt inte i såna här sammanhang för jag brukar luta åt det mer self-depricating hållet när det kommer till självbeskrivningar för annars känner jag mig självgod och ojante. Men samtidigt vill jag ju inte framställa mig själv som världens vrak på en jobbintervju x)

Jag tycker om att diskutera saker, ideer, tankar och så. Jag vill gärna ha andras input, jag är ofta öppen för att ändra mina ideer, men jag vill ändra mina ideer pga att det kommit fram saker jag inte tänkt på tidigare i en diskussion. Jag kan ha svårt att hoppa på ett tåg om jag inte förstår varför det är bättre liksom, ifall det gäller något där jag bryr mig om resultatet. Jag oroar mig en del att det framstår som att jag tror att jag vet bättre än andra, men så är det inte, det handlar mer om att jag vill förstå.
 
Jag är också väldigt töntig. Glad-töntig. Tycker om att umgås med folk, men inte att stå i centrum så mycket.
 
Jag är mer kvällsmänniska än morgonmännsika.
 
 

3. Vilka positiva egenskaper har du?

Jag är bra på problemlösning. I alla möjliga situationer egentligen. Jag är en världefull medlem i vårt T.I.M.E-Stories-Team.
Jag är också bra på att komma in i nya miljöer. Inte socialt kanske, men jag lär mig snabbt nya system. På ericsson har jag bytt arbetsuppgifter många gånger och ofta fått lära mig nya miljöer och det har jag kunnat göra väldigt självständigt. Tex så hade jag inte suttit mycket alls med Unreal innan jag gjorde arbetsprovet hit. Jag kan ofta lära mig medan jag gör liksom.
Sen så är jag också väldigt töntig. Vilket är den positivaste egenskapen av alla egenskaper. :D
 

4. Vilka negativa egenskaper har du?

Jag kan ha lite bekräftelsebehov ibland. As in att jag lätt kan bli osäker kring vad jag gör och vad folk tycker. Det hjälper med mycket feedback. Behöver inte bara vara bra feedback, ärlig feedback, men så att jag vet och inte spiralar iväg i tankarna om att jag gör allt fel.
Jag har också lite svårt att be om hjälp, för jag tar lite för mycket pride i att vara självständig. Jag hoppas att det kommer bli lättare att komma in som ny för då är det lite lättare att känna att det inte är kostigt att behöva ställa frågor.
 

5. Arbetar du helst i grupp eller ensam?

Drömscenariot är att arbeta mycket i grupp. Men det beror på gruppen såklart.
Jag trivdes väldigt bra med strukturen på ericsson för ett par år sedan. Då var vi ett gäng på 4 st interns som mob-programmerade 3-4 timmar efter lunch varje dag och så jobbade vi enskilt eller lite i par på förmiddagen och senare på eftermiddagen. Men så att man gick frammåt tillsammans, men också hade lite tid att sitta och klura själv och liksom sjunka in i the zone och testa massa olika grejer som man inte riktigt kan argumentera för i en grupp. Men att man har diskussioner kring upplägg och mycket rum att bolla saker.
Men det krävs att alla i gruppen vill ha det så. Att jobba i grupp med folk som hellre vill gå iväg och sitta själva är ingen höjdare, då sitter jag också hellre själv.
 

6. Vilken roll har du i en grupp?

Det beror på vilka andra roller som är upptagna. Jag har som sagt lite svårt att bara hoppa på någons tåg och lita på att de vet vad de pratar om ifall jag inte förstår själv. Det är ofta svårt att hitta bästa sättet att implementera något på om man inte förstår varför det ska implementeras.
Jag kan ta ledarkommando om det behövs, men jag trivs nog bäst i någon sorts bollplanks-roll.
 

7. Hur reagerar du på kritik?

Jag vet faktiskt inte riktigt. Det är väl aldrig kul med kritik och jag kan nog bli lite deffensiv om det läggs fram på fel sätt. Jag vill ju göra ett bra jobb och komma överens med folk så jag vill ju höra vad jag kan göra bättre, men det är alltid lättare om det är i ett tydligt feedback-kontext. 
 

8. Kan du definiera framgång?

Jag är ute efter att må bra och ha en vardag som jag trivs med. Jag vill inte ha ett "mål med livet" som jag kan sträva efter att uppnå. Jag vill lära mig nya saker och skapa stuff jag är stolt över för att det är kul att göra. Framgång är kollegor som jag tycker om och trivs att både jobba och lunch-hänga med, intressanta arbetsuppgifter och tid att umgås med folk jag tycker om.
 

9. Kan du definiera motgång?

 Uhm... När det inte går som man vill :<

10. Hur hanterar du stress?

Jag jobbar ofta bra under tidspress. Det kan hjälpa att motivera. Stress är väl dock steget längre än tidspress någonstans. Jag brukar föreställa mig att livet är som dance dance revolution. Om det börjar komma för många pilar för snabbt och man märker att man börjar missa saker och hamnar ur fas så kommer man inte kunna hamna i fas igen genom att fokusera på nästa pil hela tiden, för den pilen har man redan missat. Man kommer i fas genom att stanna upp och hitta en pil längre fram att fokusera på och naila den och fortsätta därifrån.
Sen i verkligheten så är vissa pilar viktigare än andra så man får anpassa sig lite efter det. Men själva konceptet att fokusera på något längre fram i tiden och justera efter för att komma i fas istället för att bara fortsätta plocka det översta i högen.
 

11. Vad känner du till om oss?

 Inte jättemycket. Moa har berättat att ni gjort Goat Simulator expansioner och att ni är snälla :D och att ni startade företaget kring ert spelprojekt på södertörn. Jag har spelat en del av A Story About My Uncle, inte färdigt dock. Jag har kommit till star heaven.
Jag är nyfiken på vad ni jobbar på just nu och hur ni jobbar och så.
 

12. Varför söker du det här jobbet?

 Jag har länge tyckt att spelutveckling verkat som lite av ett drömjobb, men iom att jag inte har pluggat det specifikt har jag alltid tänkt på det som "kanske i framtiden" men när jag pratade med Moa i somras fick hon mig att känna att jag nog kan tillföra saker ändå med det jag har läst och lärt mig när jag jobbat. Programmering kräver ändå likvärdiga problemlösningsskills och logiskt tänkande och så oavsätt vad det appliceras på. Och jag är ju intresserad av spel så det vore jättekul att sitta och bygga fram något som man faktiskt tycker är kul inte bara att bygga utan när det är klart också. Det jag gör nu på ericsson är delvis system för att få en överblick över arbetet på avdelningen. Hur mycket som blir gjort och vad som tar tid och liknande. Lite övervakande. Och även om det är kul att bygga så kan man inte riktigt undkomma känslan att det man bygger är något som gör livet lite stressigare för många andra på avdelningen :\

13. Vad kan du tillföra organisationen?

 Jag tänker mig att jag har lite extra mattekunskaper i tex linjär algebra som kan komma till använding om diverse fysik-aspekter behöver mixtras med. Jag tänker att jag också kan ha lite kompletterande tankar kring diverse design eftersom min programmeringserfarenhet kommer lite mer från utanför spelvärlden.
 

14. Varför ska vi anställa just dig?

Alltså är inte det här samma fråga som förra frågan??
 

15. Varför valde du den utbildningen?

 När jag sökte matteprogrammet velade jag mellan matematik och meteorologi. Jag valde matematik för att det kändes bredare. Jag skulle få ut mer av matten om jag ändrade mig och bytte till meteorolgi än tvärt om.
Jag hade ingen specifik plan med att läsa matte. Vad det skulle leda till för yrken eller så. Jag ville läsa det för att det är kul och intressant. Sen var inte alla kurser jättekul så därför började jag jobba deltid. Jag har inte haft jättemycket planer på framtiden i mina beslut utan mest gjort det som har kännts kul och intressant. Till den grad det har varit ekonomiskt hållbart typ.
 

Okej det är en shitton fler frågor men jag ska sova nu tänkte jag. Känner mig lite förberedd iaf....
PUSS OCH KRAM!!!

RSS 2.0