Intersektionalitet

Stötte på en diskussionstråd på Facebook och jag skrev en kommentar men jag orkar fan inte posta den, så jag postar den här för det känns slös att bara radera typ x)

 

Så som jag tolkar intersektionlitet är basicly vanlig interaktions analys.
Ibland är den totala effekten av två separat uppmätta effekter inte bara summan, utan de samverkar och blir mer, eller tar ut varandra och blir mindre.

Den sexism vita kvinnor utstår är annorlunda mot den rasifierade kvinnor utstår. Den rasism rasifierade män utstår är annorlunda från rasifierade kvinnor. Snygga är generellt premierade mindre snygga, men om man också är kvinna i medelklass utsätts man troligt för en annorlunda typ av sexism. Män är generellt premierade kvinnor, men är man alkis och hemlös får man troligen mindre sympati och hjälp än en kvinna i samma sits.
Det handlar inte om vem som har det värst "allt annat lika", det handlar om att effekter som kombineras kan bli väldigt annorlunda.

Vilket betyder att man behöver vara försiktig när man analyserar individers privilegier, särskilt om man tänker sig att man ska hålla på och jämföra. Det är troligt att det finns någon effekt man inte tänkt på.

Det betyder dock inte att enskilda effekter blir totalt ointressanta att analysera. Att det blir helt irrelevant att diskutera könsskillnader någonsin. Det är ändå relevant att analysera maktstrukturerna i samhället för att göra sig av med dem.Men de är relevanta just på en samhälls-nivå.

 

Länk till Facebook-tråden om någon vill ha kontext: https://www.facebook.com/carljohanrehbinder/posts/10153108334413479


RSS 2.0