"13 reasons why" eller "jag är så goddamn topical!"

 
 
 
 
 
(Jag är ganska vag om serien i det här inlägget, men ifall man är väldigt spoiler-känslig så vill jag spoiler-varna. Spoil spoil spoil.)
 
 
 
 
 
Klockan är snart 05 och jag sover inte. Börjar få ont i magen för att jag inte har ätit på typ 10 timmar i guess?
Jup.
Adulting!
 
Jag skrev en kommentar på en youtubevideo om 13 reasons why. Därför jag är vaken fortfarande.
Jag är väldigt splittrad om 13 reasons why.
Jag blev väldigt irriterad typ första halvan. För att folk var vaga på ett väldigt störigt "keep the audience intrigued"-sätt och vägrade berätta saker för Clay (som i sin tur vägrade lyssna på banden och lista ut det han undrade över). "Bete er som normala jävla människor!!!". Lite som Woman in black också var. Folk som vägrar berätta vad som är up och sen lackar på en för att man rotar efter svar?? Fucking hell...
Också för att, inte så att jag är expert på självmord, men jag tänker mig att den första halvan av serien är en dålig representation av varför folk tar livet av sig. Å andra sidan så är det inte nödvändigtvis en dålig representation av varför folk upplever att de tar livet av sig... det behöver inte vara samma sak. Men allmänt.. hämndlystet.. :/
Tror att jag någonstans vid avsnitt 6 sa att jag ville se vidare mest för att "få det överstökat" för serien fick mig att må dåligt. Fick mig att inte kunna sova för att jag ältade varför folk betedde sig som de gjorde, men samtidigt var det väldigt tydligt att jag inte hade all information.. så det gick inte att komma fram till något. Så jag ville få den överstökad för att kunna klura på den Med all info.
Och den blev bättre. När man fick reda på allt som hade hänt ordentligt så la sig förvirringen och frustrationen och allt konstigt beteende blev klart. (Även om det fortfarande kändes som anledningen till att det hade varit så otroligt otydligt var för att få till en Hook, snarare än för att det behövde vara så.) Och jag tror att all in all så tycker jag att serien har ett bra tema..
 
YouTube-videon jag såg var av en psykolog som tyckte hela serien är skit. Till viss del av samma anledningar som jag tyckte den var störig. Men också för att den har självmord som tema men inte tar upp vad det finns för hjälp. Det är inte en serie som hjälper.
Och det håller jag med om. Det är verkligen inte en serie För personer med självmordtankar, eller depression eller har varit med om mobbing eller trauma. Det är en allmänt väldigt triggande serie på många sätt. Grafiskt och tematiskt.
Och det är synd. För det hade varit behövt på många sätt med en serie som hjälper om man själv har de här problemen.
Men nej.
Dock så är det istället en serie som hjälper andra som inte själva har erfarenhet med såna saker att förstå mer av det. Att det är på riktigt. Att personer som beter sig "normalt" och som man upplever att de är bra på att prata med folk och har "vänner" kan må helt annorlunda på insidan. Man kan inte veta vad som händer i andras liv, i andras huvuden. Och det är också därför den kan vara väldigt triggande. För den visar väldigt jobbiga situationer som väldigt jobbiga. Stannar i en scen tills den blir obekväm, och sen ännu lite till. För det är obekväma saker som händer. Istället för att smakfullt klippa bort när publiken listat ut vad som kommer att hända.
 
Jag tror det är ett val man måste göra. Om man vill göra en serie om självmord för personerna som är i Hannas sits, eller om man vill göra den för de runt om henne.
Och 13 reasons why är för de runt om. De som kanske har någon självmordsbenägen person i sitt liv men som inte vet hur tecknen ser ut. De som inte själva upplevt de här jobbiga sakerna, för att de ska få mer insikt i vad det är.
Jag vet inte om den är bra som sådan eller inte. På vissa sätt absolut bra. Som helhet. Jag vet ärligt talat inte.
Var det rätt val? Borde de ha gjort en serie riktad till de som mår dåligt för att hjälpa mer direkt istället? Jag vet inte det heller.
Det kanske var helt fel val. Men det var det valet de gjorde, och det är den serien det är.. och jag tänker att det blir effektivast att kritisera den utifrån vad den är, istället för något den hade kunnat vara istället.
 
 
 
Det skulle kunna vara ett helt eget blogginlägg... vad för saker med en film/serie/bok/grej som kan kritiseras som dåliga val för att få fram det verket ska få fram och vad som bara är dåliga val kring vad man ville att verket skulle få fram.... *klur*
 
 
YouTube-videon slutade med att hon inte rekommenderade att se serien. Och jag håller med.. jag rekommenderar inte hennes publik att se den, för hennes pubik är ganska mycket folk som mår dåligt. Men om man inte är en person som riskerar att bli triggad av den (vilka triggers det handlar om är nog lättgooglade, men lite spoileriffic så jag hoppar över det) så är det kanske inte "best show of the year" men ändå intressant att se.
Lite Veronica Mars fast deppigare och utan Kristen Bell.

RSS 2.0